facebook

„Bio-piekarnię w Grzybowskiej Arce” zarejestrowaliśmy 10 lat temu, jako pierwszą w Polsce, piekarnię ekologiczną. Wypiekany przez nas chleb nazwaliśmy „hruby”. Określenie to oznacza chleb gruboziarnisty, z mąki z pełnego przemiału (wg „Encyklopedii staropolskiej” Zygmunta Glogera). Nazwa ta przyjęła się wśród naszych klientów i stała się rozpoznawalna dla naszego chleba.

Co jest szczególnego w naszym pieczywie?
Całe ziarno pochodzi z polskich certyfikowanych gospodarstw ekologicznych, potem jest ono mielone na kamiennych żarnach. Zaś chleb, przygotowany – bez żadnych konserwantów, polepszaczy czy innych syntetycznych dodatków – jest wypiekany w piecu opalanym drewnem.

Podane poniżej ceny są cenami hurtowymi.

Chleb hruby żytni na zakwasie 

chleb-zytni-zakwas

  • Skład: mąka żytnia, zaczyn (zakwas) z mąki żytniej, woda, sól.     
  • waga: 700g, cena netto: 5,30

Chleb sitkowy żytni

chleb-sitkowy-zytni

  • Skład: mąka żytnia, zaczyn (zakwas) z mąki żytniej, woda, sól.        
  • waga: 700g, cena netto: 6,30

Chleb hruby pszenno-żytni owsiany

chleb-przenno-zytni-owsiany

  • Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, owies, zaczyn z mąki pszennej, woda, sól.
  • waga:780g, cena netto: 6,10 zł

Chleb sitkowy pszenno-żytni

chleb-przenno-zytni

  • Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, zaczyn z mąki pszennej, woda, sól.        
  • waga: 600g, cena netto: 5,10 zł

Chleb orkiszowy (100% orkiszu)

chleb-orkiszowy

  • Skład: mąka orkiszowa z pełnego przemiału, ziarna orkiszu, woda, sól, zaczyn z dodatkiem drożdży i miodu.    
  • waga: 540g, cena netto: 8,00 zł

Chleb hruby pszenno-żytni słonecznikowy

chleb-przenno-zytni-slonecznik

  • Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, zaczyn z mąki żytniej, nasiona słonecznika, woda, drożdże, sól.
  • waga: 700g, cena netto: 5,90 zł

Chleb Hruby gryczano-ryżowy

  • Skład: mąka gryczana, mąka amarantusowa, mąka ryżowa, drożdże, sól, miód i woda.
  • waga: 700g, cena netto: 9,50 zł

Bułka pszenno-żytnia

bulka-przenno-zytnia

  • Skład: mąka pszenna, mąka żytnia, zaczyn z mąki żytniej, woda, drożdże, sól, posypka: mak, sezam, płatki owsiane lub słonecznik.    
  • waga: 190g, cena netto: 2,20 zł

Bułka – cebularz

bulka-cebularz

  • W ofercie od jesieni do wiosny.
  • Skład: mąka pszenna, cebula i zioła, woda, drożdże, sól.    
  • waga: 270g, cena netto: 3,90 zł

Dane kontaktowe

Bio-Piekarnia

Grzybów 1,
09-533 Słubice

tel./fax: 24 277 89 63
tel. kom.: +48 696 923 532
hruby@op.pl
ewapeter@poczta.onet.pl

O gospodarstwie

Gospodarstwo Ewy i Petera Stratenwerth znajduje się w woj. mazowieckim, 90 km na północny-zachód od Warszawy, w małej wsi o nazwie Grzybów. Ewa i Peter prowadzą dwie przetwórnie: serownię, w której produkują dojrzewający ser żółty oraz piekarnię. W sumie, co tydzień produkują 20 kg sera i wypiekają 1000 bochenków Chleba Hrubego.